Αναζήτηση..
|
|
Το ηλεκτρονικό περιοδικό Re-public απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχές για το προσεχές αφιέρωμά του με θέμα “Η πολιτική του φόβου και η άνοδος του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη”. Η επιρροή της ακροδεξιάς εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη με πολλαπλές μορφές. Aκροδεξιά πολιτικά κόμματα έχουν πρόσφατα συμμετάσχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς. Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός έχει γίνει εκρηκτικός, υιοθετώντας δράσεις όπως οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και μελών εθνοτικών μειονοτήτων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και οι πρόσφατες μαζικές δολοφονίες στη Νορβηγία. Ακροδεξιά πολιτικά κόμματα και ομάδες έχουν κατορθώσει να καθορίζουν όλο και περισσότερο την Ευρωπαϊκή ατζέντα για τις πολιτικές διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Αν και η άνοδος των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη έχει προσελκύσει την έντονη προσοχή και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από τις φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις, αυτές φαίνεται να έχουν αποδειχθεί σχετικά αναποτελεσματικές.
διαβάστε περισσότερα…
Oι εγγραφές της πορνογραφίας στην αναπαράσταση έχουν προβληματοποιήσει τη φεμινιστική γραφή που ήδη από τη δεκαετία του 1970 έχει κριτικά απευθυνθεί απέναντι σε ζητήματα αναπαράστασης του γυναικείου σώματος. Η πιο καθιερωμένη κριτική απέναντι στο πορνό αφορά στην παρουσίασή του ως ετεροσεξιστικό είδος, η εμπορευματοποίηση του οποίου εξυπηρετεί την αντρική λιβιδική απόλαυση, κατοχυρώνοντας στερεοτυπικά την έννοια της επιθυμίας τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες στη βάση πατριαρχικών, έμφυλων και σεξουαλικά επιβεβλημένων κανόνων. Αργότερα, η σημασιολογική χρήση του όρου στράφηκε ως κριτικός στοχασμός απέναντι στην καταστευή της ετερότητας, ως μία κριτική ματιά απέναντι στην κατηγορία του Άλλου. Αυτή τη φορά, η φυλή, η θρησκεία και η τάξη ήρθαν στο προσκήνιο. Από τη Rosi Braidotti [m.s.], που ονοματίζει πορνογραφικό το ντοκυμαντέρ ‘Fitna’ εξαιτίας της ρατσιστικής και ισλαμοφοβικής του αναπαράστασης, μέχρι εκείνων που έχουν ονοματίσει και αναλύσει ως πορνογραφική την πρακτική, αναπαραγωγή και τηλε-θέαση βασανισμού σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με ιδιαίτερη αναφορά στο Abu-Ghraib (βλ. Mc Clintock 2009). Κατά αυτόν τον τρόπο, η πορνογραφία χρησιμοποιείται ως μια ʺέννοια-μεταφοράʺ που εμφανίζεται να στοιχειώνει την αυτονομία (τους νόμους του εαυτού) μέσα από την απειλητική ετερόνομη (νόμοι του Άλλου) συναισθαντικότητα (βλ. Nancy 2007). Αναλόγως, σε συζητήσεις σχετικά με την καταναγκαστική σεξουαλική εργασία, η ηδονοβλεπτική ματιά του ανθρωπισμού (ανα)παράγει τους Άλλους του, είτε μέσω της σεξουαλικοποίησης του σώματος, είτε μέσω της αποσεξουαλικοποίησης του υποκειμένου.
διαβάστε περισσότερα…
Το ηλεκρονικό περιοδικό Re-public απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχές για το επικείμενο αφιέρωμά του με θέμα “Δικτυωμένες εξεγέρσεις”. Οι συνεχιζόμενες εξεγέρσεις που εξαπλώνονται στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή συνδέονται εγγενώς με την αυξανόμενη εμπλοκή των κοινωνικών μίντια, ή γενικότερα των ψηφιακών δικτύων, στην καθημερινή ζωή. Οι πολλαπλές χρήσεις των τεχνολογιών- κινητά τηλέφωνα, Facebook, Twitter και Ίντερνετ- από τοπικούς συμμετέχοντες και παγκόσμιους υποστηρικτές και παρατηρητές, όπως και τα αντίμετρα με την απαγόρευση πρόσβασης και το κλείσιμο των διαύλων επικοινωνίας από τις κυβερνήσεις που ανατράπηκαν ή που επιζούν ακόμη, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν ήδη πυροδοτήσει μια σειρά δημόσιων συζητήσεων.
διαβάστε περισσότερα…
Το ηλεκτρονικό περιοδικό Re-public απευθύνει κάλεσμα για άρθρα για το επερχόμενο τεύχος του με τίτλο “Η δραχμή: Συλλογική ταυτότητα και συμβολική αξία”. Το νομισματικό καθεστώς συνιστά σημείο έντασης στην Ελλάδα, ειδικά αφότου η χώρα έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο το 2009. Το Ευρώ, που υιοθετήθηκε πριν από δέκα χρόνια εν μέσω πανηγυρισμών, αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα σαν κατάρα, αφού είναι συνδεδεμένο με το τεράστιο χρέος και την εξάρτηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Παρά τις επιπτώσεις του χρέους στο βιοτικό επίπεδο, το Ευρώ παραμένει αξιόπιστο σε ένα περιβάλλον οικονομικής αβεβαιότητας ενώ φέρει και την υπόσχεση της συμμετοχής στο μακρινό πλέον όνειρο της Ευρωπαϊκής ευημερίας. Ταυτόχρονα η πιθανή επιστροφή στη Δραχμή σε συνδυασμό με χρεοκοπία του κράτους, είτε ως στρατηγική επιλογή ή είτε ως αναγκαιότητα, αποτελεί ένα σενάριο που παραμένει στη δημόσια συζήτηση.
διαβάστε περισσότερα…
Το ηλεκτρονικό περιοδικό Re-public αναζητά άρθρα για το επόμενο αφιέρωμα του με τίτλο “Πολιτικές διαφάνειας σε αμφισβήτηση”. Η διαφάνεια παρουσιάζεται συχνά ως το κατεξοχήν εργαλείο για τη δημοκρατική διακυβέρνηση: με αυτή την λογική η ανοικτότητα, η ορατότητα, ο έλεγχος και η συνεπής εποπτεία θα καθιστούσε τις κυβερνήσεις λιγότερο διεφθαρμένες και υπόλογες στους πολίτες τους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούν να ασκήσουν δημοκρατικό έλεγχο. Παρά την σύγχρονη παγκόσμια αναγνώριση που απολαμβάνουν οι πολιτικές για την διαφάνεια και την σχετική επιτυχία της εφαρμογής των αντίστοιχων πρακτικών σε πολλές χώρες, η διαφάνεια αποτελεί ολοένα και περισσότερο αντικείμενο κριτικής στη δημόσια σφαίρα.
διαβάστε περισσότερα…
Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στο συμπόσιο «Δραχμή: εικονογραφία και συμβολική αξία». Το συμπόσιο είναι μέρος ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος με το ίδιο θέμα, το οποίο έχει αναλάβει διεθνής ομάδα καλλιτεχνών και θεωρητικών με την υποστήριξη τού Γραφείου Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών, του ιδρύματος IASPIS στη Στοκχόλμη, της Ακαδημίας Jan Van Eyck στο Μάαστριχ και του περιοδικού republic.gr.
διαβάστε περισσότερα…
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, από την ανακοίνωση των δυσοίωνων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία το Δεκέμβριο του 2009 (ή, ίσως και νωρίτερα, όταν η πιστωτική κρίση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008) και μέχρι αυτή τη στιγμή, που οι συζητήσεις για το οικονομικό μέλλον της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής στην Ευρώπη και τον κόσμο, η επικαιρότητα μονοπωλείται από τα οικονομικά μεγέθη, τα οποία σύντομα πέρασαν από την σφαίρα των ειδικών στο πεδίο των καθημερινών συζητήσεων. Από τον πληθωρισμό ως την ανεργία, τη μείωση των μισθών και τον εκτροχιασμό των spreads των αποδόσεων των ομολόγων, οι αριθμοί έχουν μετατραπεί σε σημείο αναφοράς, τόσο για τα κράτη όσο και για τους πολίτες: για τα μεν ως κριτήριο αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας έναντι των πιστωτών τους, για τους δε ως τρόπος για την αξιολόγηση και το μετασχηματισμό της ζωής τους υπό το πρίσμα της οικονομικής ύφεσης. Σιγά-σιγά οι πολίτες όχι μόνο εξοικειώθηκαν με τη ρητορική των οικονομικών μεγεθών, αλλά προσπάθησαν να βρουν την θέση τους στη νέα πραγματικότητα που αναδύθηκε: μια πραγματικότητα που αρθρώνεται με οικονομικούς όρους.
διαβάστε περισσότερα…
Το ηλεκτρονικό περιοδικό Re-public απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συνεργασίες για το επερχόμενο αφιέρωμά του με τίτλο “Η πειρατεία ως ακτιβισμός”. Παρόλη την μακρόχρονη και έντονη παρουσία της στην λαϊκή κουλτούρα, η πειρατεία είναι ένας όρος που σπάνια και διστακτικά έχει συνδεθεί με μορφές πολιτικού ακτιβισμού. ‘Εχοντας εξεταστεί κυρίως μέσα από το πρίσμα της ποινικοποίησης και της αστυνόμευσης (ακόμα και όταν αφορά στην παραβίαση της υπάρχουσας τάξης από τους πειρατές λαϊκούς ήρωες), η πειρατεία έχει σπάνια αναλυθεί σε σχέση με το πώς επηρρεάζει την καθημερινή ζωή των σημερινών κοινοτήτων.
διαβάστε περισσότερα…
Η πειρατεία, στην θάλασσα, στη στεριά ή στα ψηφιακά δίκτυα, περιλαμβάνει μια σειρά από πολύμορφες πρακτικές που διαμορφώνουν, και συχνά μεταμορφώνουν, αυτούς τους χώρους και αυτά τα δίκτυα. Πέρα από αυτή την καταστατική δύναμη, οι πειρατικές πρακτικές αμφισβητούν τον επίσημη οργάνωση χώρων και δικτύων, προβάλλοντας και καθιερώνοντας εναλλακτικές κινητικότητες, ιεραρχίες, οριοθετήσεις, και κοινωνικές σχέσεις.
Το ηλεκτρονικό περιοδικό Re-public απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συνεργασίες για το επερχόμενο αφιέρωμά του με τίτλο ʺ Κοινωνική πρόνοια πέρα από την αγορά και το κράτος πρόνοιαςʺ. Κατά γενική αντίληψη, το κράτος πρόνοιας βρίσκεται σε κρίση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Οι πιθανές θεραπείες ποικίλλουν: αναζήτηση πιο αποτελεσματικών ή δίκαιων φορολογικών συστημάτων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα κόστη της κοινωνικής πρόνοιας, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς πρόνοιας για την περικοπή των αυξανόμενων δαπανών τους, ιδιωτικοποίηση ορισμένων τομέων των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, διασύνδεση της κοινωνικής πρόνοιας με την αγορά εργασίας και τη δια βίου εργασιακή εκπαίδευση.
διαβάστε περισσότερα…
Το ηλεκτρονικό περιοδικό Re-public απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για ένα δεύτερο αφιέρωμα πάνω στην κρίση του δημόσιου χρέους με τίτλο “Πέρα από την κρίση του δημόσιου χρέους: Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι”. Η κρίση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα και σε άλλες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης γεννά αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των σημερινών θεσμών και μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009 αντιμετωπίστηκε αρχικά μέσω της κρατικής παροχής ρευστότητας και κεφαλαίου. Η σχετική οικονομική σταθεροποίηση και μείωση της κρίσης το 2009 έπληξε περιφερειακά ευρωπαϊκά κράτη σε μια κρίσιμη στιγμή: τα δημόσια έσοδά τους κατέρρευσαν εξαιτίας της ύφεσης και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών θεσμών και την αύξηση της ζήτησης. Αυτό το νέο κύμα κρίσης εντοπίζεται τώρα στην καρδιά της Ευρώπης και χαρακτηρίζεται από αυτό που μπορεί να ονομαστεί “κρίση του δημόσιου χρέους”.
διαβάστε περισσότερα…