Διάλογοι
Όλα ξεκίνησαν από ένα κείμενο σε ένα μπλογκ με τίτλο “Επαναπροσδιορίζοντας την δημοκρατία μέσω (της δικής μας) αρσενικής εικόνας“. Το κείμενο ήταν μία εύστοχη κριτική ενάντια στα δύο αφιερώματα που δημοσίευσε το Re-public για τα “wiki politics” (πολιτικές μέσα από πλατφόρμες συνεργασίας). Αυτό το μικρό φόρουμ δεν είναι μία προσπάθεια να απαντήσουμε σε αυτή την κριτική. Σε τελευταία ανάλυση, τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν δεν μπορούν να διορθωθούν.Αντιθέτως, η προσπάθειά μας είναι να ξεκινήσουμε την διερεύνηση ενός θέματος που είχαμε παλιότερα αγνοήσει: τις πιθανές διαπλοκές ανάμεσα στο φύλο και τα νέα μέσα.
Συνεντεύξεις για την κρίση και την αριστερά
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άνοιξε τη συζήτηση για την πιο δημοκρατική διακυβέρνηση της οικονομίας. Αυτές οι συνεντεύξεις προτείνουν μια αρχική διερεύνηση για το ποιοι μηχανισμοί και θεσμοί του οικονομικού συστήματος θα πρέπει να μετασχηματιστούν, ποιοι να καταργηθούν, και τι θα μπορούσε να αναδυθεί στη θέση τους.
Η δημοκρατία στη Λατινική Αμερική
Αν όλα τα κόμματα της αριστεράς στη Λατινική Αμερική επικαλούνται τη φιλοδοξία ενός καπιταλισμού πιο ισότιμου και ενός πολιτικού συστήματος πιο συμμετοχικού, το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ πιο ποικίλο από αυτό που δείχνουν αυτές οι γενικές τους διακηρύξεις. Ως εκ τούτου, οι σημερινές διαφωνίες για τις κυβερνήσεις που γενικά αυτοχαρακτηρίζονται ως κεντροαριστερές δεν έχουν πάει πιο πέρα από το να κάνουν αναφορές πολύ πλατιές πάνω σε δύο τύπους αριστερής πολιτικής, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές αναλύσεις ως προς τους παράγοντες που έχουν δώσει μορφή ιστορικά στα προοδευτικά κινήματα της περιοχής.
Προβάλλοντας τον λόγο των ίδιων των γυναικών και ανδρών μη-πολιτών, ανοίγουμε έναν διάλογο για το πώς βιώνουν, διαμορφώνουν και διαπραγματεύονται ατομικές και συλλογικές ταυτότητες άτομα που ζουν στην Ελλάδα ενώ δεν έχουν την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. Ποια είναι η σχέση τους με τις βασικές πρακτικές που θεμελιώνουν τη σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία: τα δικαιώματα, τη συμμετοχή, την ελευθερία, την εργασία, τη βία;
Το Re-public έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει κείμενα έξω από το πλαίσιο των θεματικών του αφιερωμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται άρθρα από συγγραφείς όπως οι Tariq Ramadan, Mark LeVine, Stephen Hopgood, Mike Newell πάνω σε ζητήματα όπως το Δυτικό Ισλάμ, η συμμετοχική δημοκρατία, η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών, και ο εκδημοκρατισμός του το παγκόσμιου εμπορίου.