ετικέτες


blogging claudia aradau creative commons facebook geert lovink michel bauwens olpc p2p trafficking Venanzio Arquilla web2.0 wikileaks wikipedia Γαλλία ΕΕ ΕΚΦ ΗΠΑ Λατινική Αμερική Μεγάλη Βρετανία ΟΗΕ ΠΚΦ Τουρκία ακτιβισμός ανθρωπισμός ανθρωπολογία ανθρώπινα δικαιώματα ανοικτές υποδομές ανοικτή πρόσβαση αραβικές εξεγέρσεις αριστερά αρχιτεκτονική ασφάλεια βασίλης κωστάκης βιοτεχνολογία δημιουργικότητα δημοκρατία δημόσια αγαθά δημόσιοι χώροι διανεμημένη-ενέργεια διαφάνεια εθνικισμός εκπαίδευση ελεύθερα δεδομένα ελεύθερο λογισμικό ελλάδα ενέργεια επισφάλεια εργασία ηθική θεωρία δικτύων θρησκεία θυματοποίηση ιταλία καθημερινή ζωή καινοτομία καπιταλισμός κλιματική αλλαγή κοινά αγαθά κοινωνία πολιτών κοινωνική δικαιοσύνη κοσμοπολιτισμός κρίση αντιπροσώπευσης λαϊκισμός λογισμικό λογοδοσία μετανάστες μετανθρωπισμός μη-γραμμικότητα μη πολίτες μουσική νέα μέσα νέλλη καμπούρη νεοφιλελευθερισμός ντιζάιν οικολογία οικονομικές στατιστικές οικονομική κρίση παγκοσμιότητα πειρατεία πνευματικά δικαιώματα πολιτισμικές διαφορές πρόνοια πόλεις σεξουαλική εργασία σοσιαλδημοκρατία σοσιαλισμός συλλογική νοημοσύνη συμμετοχική δημοκρατία συμμετοχική κουλτούρα συνεργατική γνώση σύνορα τέχνη ταχύτητα υπηκοότητα φιλελευθερισμός φύλο χαρτογράφηση χρέος χώρος ψηφιακά δικαιώματα

Re-public στο

Κάλεσμα – Πολιτικές διαφάνειας σε αμφισβήτηση


Το ηλεκτρονικό περιοδικό Re-public αναζητά άρθρα για το επόμενο αφιέρωμα του με τίτλο “Πολιτικές διαφάνειας σε αμφισβήτηση”. Η διαφάνεια παρουσιάζεται συχνά ως το κατεξοχήν εργαλείο για τη δημοκρατική διακυβέρνηση: με αυτή την λογική η ανοικτότητα, η ορατότητα, ο έλεγχος και η συνεπής εποπτεία θα καθιστούσε τις κυβερνήσεις λιγότερο διεφθαρμένες και υπόλογες στους πολίτες τους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούν να ασκήσουν δημοκρατικό έλεγχο. Παρά την σύγχρονη παγκόσμια αναγνώριση που απολαμβάνουν οι πολιτικές για την διαφάνεια και την σχετική επιτυχία της εφαρμογής των αντίστοιχων πρακτικών σε πολλές χώρες, η διαφάνεια αποτελεί ολοένα και περισσότερο αντικείμενο κριτικής στη δημόσια σφαίρα. Συντηρητικές φωνές υποστηρίζουν ότι η πλήρης αποκάλυψη των πληροφοριών αποδυναμώνει την κρατική εξουσία. Κριτικές από το ρεαλιστικό στρατόπεδο καταδεικνύουν το χάσμα μεταξύ δημόσιων στόχων της πολιτικής διαφάνειας και των πραγματικών αποτελεσμάτων των σχετικών πολιτικών. Πιο ριζοσπαστικές κριτικές υποστηρίζουν ότι η διαφάνεια λειτουργεί ως τεχνική αποπολιτικοποίησης, καθώς η όποια συμμετοχή των πολιτών επιφέρει ασήμαντα αποτελέσματα.


Ο παγκόσμιος αντίκτυπος της υπόθεσης Wikileaks καθιστά αυτή τη συζήτηση ακόμη πιο επίκαιρη. Όχι μόνο φέρνει στο προσκήνιο τα όρια της διαφάνειας για όλα τα εμπλεκόμενα στρατόπεδα, αλλά θέτει εκ νέου το πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με τον πολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η διαφάνεια, τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται και τις αναντιστοιχίες ανάμεσα στην θεωρητική συζήτηση για τη διαφάνεια και τη λειτουργία των σημερινών πολιτικών καθεστώτων, είτε φιλελεύθερων, είτε αυταρχικών.


Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο αποφασίσαμε να απευθύνουμε το παρόν κάλεσμα για άρθρα. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε κριτικά την έννοια της διαφάνειας και τις επιπτώσεις των τρόπων με τους οποίους εργαλειοποιείται, χωρίς να την μυθοποιήσουμε ούτε να την δαιμονοποιήσουμε.


Σχετικά άρθρα μπορούν να αφορούν τα ακόλουθα θέματα:

  • Την προβληματική σχετικά με την εφαρμογή και την εργαλειοποίηση της διαφάνειας, π.χ. στην πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, την εταιρική διακυβέρνηση κτλ.
  • Τα διάφορα μοντέλα ή προσεγγίσεις της έννοιας της διαφάνειας (π.χ. bottom-up, top-down, ριζοσπαστική διαφάνεια [radical transparency], κτλ)

  • Τις πολιτιστικές και φυλετικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται ο λόγος για την διαφάνεια και πώς αυτές γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και διαμάχης σε διαφορετικά πολιτικά πλαίσια.
  • Τη σχέση μεταξύ διαφάνειας και βιοπολιτικής. Πώς ο λόγος για τη διαφάνεια σχετίζεται με τους μηχανισμούς βιοπολιτικού ελέγχου?
  • Τη σχέση διαφάνειας, προστασίας της ιδιωτικής ζωής, προστασίας των δεδομένων και την ασφαλειοποίηση της καθημερινής ζωής.
  • Τις επιπτώσεις του φαινόμενου Wikileaks στη δημόσια συζήτηση για την διαφάνεια
  • Το συσχετισμό μεταξύ της συζήτησης για τη διαφάνεια και την τυποποίηση και την ποσοτικοποίηση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.


Τα άρθρα θα πρέπει να έχουν έκταση 1,500-1,800 λέξεων και θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2011.


Παρακαλούμε να στείλετε τα άρθρα σας σε ηλεκτρονική μορφή στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

e-mail: editors@republic.gr



Αφιέρωμα: κάλεσμα
Ετικέτες:

|
1 σχόλιο »

1 σχόλιο

  1. Ο/Η Tweets that mention Κάλεσμα – Πολιτικές διαφάνειας σε αμφισβήτηση | Re-public : re-imagining democracy -- Topsy.com :
    February 7th, 2011 at 12:41

    […] This post was mentioned on Twitter by Re-public, zrks_77. zrks_77 said: RT @re_public: Κάλεσμα: Πολιτικές διαφάνειας σε αμφισβήτηση http://www.republic.gr/?p=3534 #opengov […]


σχολίασε