εργαστήρια του Re-public
Μαθαίνοντας (και) με υπολογιστές: Το OLPC σε Ελληνικά σχολεία
Το περιοδικό Re-public και η ΕΕ/ΛΛΑΚ σας προσκαλούν σε 2 εργαστήρια με θέμα ‘Μαθαίνοντας (και) με υπολογιστές: Το OLPC σε Ελληνικά σχολεία’. Στο πλαίσιο της αποστολής 500 OLPC XO-1 σε Ελληνικά σχολεία, τα 2 εργαστήρια έχουν σαν στόχο την ενημέρωση εκπαιδευτικών και σχολείων για πιθανή συμμετοχή τους στη δράση και τη συζήτηση μαζί τους για τα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοβουλίας.
Τεκμηρίωση | Η εισαγωγή του OLPC στην τάξη
Εκπαιδευτικά πειράματα με το OLPC
Το περιοδικό Re-public οργάνωσε το εργαστήρι με θέμα ‘Εκπαιδευτικά πειράματα με το OLPC‘, το Σάββατο 2 Μαϊου. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την εισαγωγή του OLPC στo Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα το εργαστήρι συγκέντρωσε ιδέες και εφαρμογές για τη χρήση τους στην τάξη αλλά και έξω από αυτή, και προσπάθησε να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα αυτής της πρωτοβουλίας.
Τεκμηρίωση (βίντεο) | Αντί για συμπεράσματα, μία καμπάνια
Ο δημόσιος χώρος ως κοινό αγαθό
Το Re-public οργάνωσε το εργαστήρι με θέμα ‘Ο δημόσιος χώρος ως κοινό αγαθό‘, το Σάββατο 7 Φεβρουρίου, 2009. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει την ιδέα των κοινών αγαθών ερωτήματα το πως μπορεί να λειτουργεί ένας ‘δημόσιος’ χώρος, τους τύπους χρήσης του, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, το σε τι χρησιμεύει, το πώς και σε τι μπορεί να μεταμορφωθεί.
Τεκμηρίωση (βίντεο) | Συμπεράσματα
Δημόσια δεδομένα για ποιους, με ποιον τρόπο;
Το εργαστήρι που οργάνωσε το Re-public προσπάθησε να συμβάλλει σε μια κωδικοποίηση πολιτικών προτάσεων και ακτιβιστικών δράσεων για το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή έγινε σε μία συγκυρία όπου μοιάζει να πολλαπλασιάζεται η πίεση των πολιτών για ψηφιοποίηση και ελεύθερη διάθεση της δημόσιας πληροφορίας. Πέρα από τους διαχωρισμούς μεταξύ της ανοικτής ή κλειστής πληροφορίας, των δημόσιων ή ιδιωτικών δεδομένων, οι συμμετέχοντες διατύπωσαν την κοινωνική και πολιτική σημασία της παραγωγής δημόσιων ποιοτικών δεδομένων και την ελεύθερη επαναχρησιμοποίησή τους.
Τεκμηρίωση (βίντεο) | Συμπεράσματα
Η ενσωμάτωση των κοινών αγαθών στις νέες σοσιαλιστικές ατζέντες
Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο Πόρτο, στις 8 Δεκεμβρίου 2006. Ο διαχωρισμός μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου αποτελεί τη βάση της σύγχρονης αντίληψης της δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια αυτός ο διαχωρισμός έχει αμφισβητηθεί: για παράδειγμα μέσω της διάβρωσης του δημόσιου τομέα από ιδιωτικά συμφέροντα και της εξάπλωσης του κρατικού ελέγχου στην ιδιωτική σφαίρα. Νέες έννοιες και πρακτικές που διαπερνούν αυτή τη θεμελιώδη διχοτόμηση είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κρίσης των δημοκρατικών κοινωνιών. Τα κοινά αγαθά (commons) αναφέρονται σε έναν κοινωνικό και οικονομικό χώρο πέρα από την κρατική παρέμβαση και τον έλεγχο της αγοράς, και αποτελούν μία ενναλακτική θεσμική πρόταση.